Chłopiec ze starej fotografii

W naszej księgarni:

Chłopiec ze starej fotografii - okładka

Agnieszka Kołodyńska-Walków, Chłopiec ze starej fotografii
redakcja: Elżbieta Żukowska
***
ISBN 978-83-65989-22-2
Wrocław 2025
13 x 20,5 cm, 178 stron
okładka miękka ze skrzydełkami

Dla prasy

Pobierz okładkę książki

O książce Chłopiec ze starej fotografii

Chłopiec ze starej fotografii to historia wrocławska, wpisująca się w poszargane dzieje miasta nad Odrą, a jednocześnie uniwersalna. To opowieść o człowieku, który  chciał zniknąć, uciec przed przeszłością, odciąć się od niej grubą kreską. Z nadzieją przybył na „ziemie odzyskane”, próbując jak wielu innych otrząsnąć się z wojennych dramatów. Pragnął ukryć swoją tożsamość, aby wojenne i powojenne traumy nie wpływały na jego dzieci. Cały czas jednak pozostawał w sercach i pamięci krewnych, z którymi dzielił go czas, przestrzeń i ciężar doświadczeń.
Czy można odnaleźć kogoś po kilkudziesięciu latach, jeżeli ma się do dyspozycji tylko jego przedwojenne zdjęcie z dzieciństwa? Czy dziennikarce Mariannie uda się znaleźć człowieka, który nie chce zostać znaleziony? I jaką rolę odegra w tym ekscentryczny nauczyciel tańca i obdarzona niezwykłą pamięcią córka fotografa?

W zanurzeniu się w proponowanej przez autorkę historii pomogą także dołączone na końcu przepisy kulinarne.

Książka ukazuje się w ramach serii TUTEJSI.

O autorce

Agnieszka Kołodyńska-WalkówAgnieszka Kołodyńska-Walków
Przez wiele lat pracowała jako dziennikarka m.in. w „Gazecie Wyborczej” we Wrocławiu, była redaktorką naczelną nieistniejącego już portalu „Kreatywny Wrocław”, wspierającego działania Wrocławia o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016. Pisała o kulturze: o ludziach, wydarzeniach, ale także o ciekawych miejscach i kulinariach. Z wykształcenia jest iberystką, pasjonatką kuchni lokalnych, przez wiele lat prowadziła niezobowiązująco blog
kulinarny sniezkagotuje.pl, w którym dużo miejsca poświęcała kuchni rumuńskiej. Miłośniczka podróży i górskich wędrówek. Jest współautorką „Wrocławskiej książki kucharskiej”, wyjątkowej publikacji przedstawiającej dziedzictwo kulinarne Wrocławia. Nakładem Wydawnictwa Amaltea w 2021 roku ukazała się jej książka Przy rumuńskim stole, łącząca opowieść rodzinną z przepisami na najlepsze potrawy kuchni rumuńskiej.