W naszej księgarni:
Agnieszka Kołodyńska-Walków,
Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni
projekt okładki: Paulina Zielona
***
premiera: 12 sierpnia 2021
ISBN 978-83-65989-14-7
Wrocław 2021
okładka miękka ze skrzydełkami
Dla prasy
O książce
„Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni” – Agnieszka Kołodyńska-Walków
Książka Agnieszki przeniesie Cię w świat rumuńskiej kuchni. Zawiera czterdzieści przepisów na najbardziej charakterystyczne dania Rumunii i Mołdawii. Krok po kroku zwiedzisz z autorką świat, gdzie w przygranicznych Skulanach mieszkali jej przodkowie, dzięki którym właśnie poznała ona niepowtarzalne smaki tego regionu. W środku kulinarnej powieści „Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni” zobaczysz ilustracje przyrządzonych potraw, które zachęcają do konsumpcji, a także ich wykonania. Kołodyńska-Walków pokazuje w swoim dziele, jak sztuka kulinarna łączy w sobie wiele wpływów greckich, słowiańskich, węgierskich, a także tureckich. Nie brakuje w niej również smaków francuskich, wiedeńskich, bułgarskich oraz serbskich. W „Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni” dowiesz się, jakie są tam sezonowe składniki, które sprytnie ukryjesz w różnorodnych przetworach na zimę.
Czytaj, gotuj i odkrywaj nowe smaki razem z książką – „Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni” – tylko uważaj, bo naprawdę idzie zgłodnieć!
Smacznego! Poftă bună!
O autorce
„Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni” – o autorce książki kulinarnej
Autorka książki „Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni” kieruje swoją powieść nie tylko do miłośników gotowania lubiących te smaki, ale również osób poszukujących nowych doznań kulinarnych. Zaprosi też w podróż i do odkrycia jej własnych korzeni, co jest niezwykle ciekawe! Poznasz dzięki niej wciąż słabo znane, omijane dania Rumunii oraz Mołdawii, które są przepyszne i każdy powinien choć raz ich posmakować. Uzupełnieniem książki „Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni” może być blog, jaki prowadzi Agnieszka Kołodyńska-Walków. Poświęca tam naprawdę sporo uwagi rumuńskim potrawom. Autorka przez wiele lat pracowała jako dziennikarka w „Gazecie Wyborczej” we Wrocławiu. Jej publikacje znalazły się zarówno w prasie, jak i Internecie. Jest też współautorką „Wrocławskiej książki kucharskiej”, wyjątkowej publikacji gromadzącej dziedzictwo kulinarne Wrocławia, wydanej pod redakcją Beaty Śniechowskiej.